От замърсен въздух у нас умират над 18 000 годишно

От замърсен въздух у нас умират над 18 000 годишно18 145 души умират всяка година в България от заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха. Това каза председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова по време на форум, посветен на този проблем. По думите й в световен мащаб един на всеки 8 случая се дължи на замърсяването. Тя също така отбеляза, че това е една от ключовите причини за появата на ХОББ, като добави, че годишно в Европа 300 000 души умират от това заболяване.
Доц. Петкова заяви, че замърсяването на въздуха е един от важните рискови фактори за появата на професионални заболявания при работа в затворени помещения.
Тя каза, че 20% от случаите на ХОББ сред работещите на закрито се дължат именно на замърсения въздух.
По думите на доц. Петкова има много научни изследвания, които доказват връзката между белодробните заболявания и повишените нива на фини прахови частици. Тя посочи проучване сред ученици от Стара Загора, при които са се наблюдавали лимитирани респираторни функции в дните на по-сериозно замърсяване на въздуха. Подобни са и резултатите от изследване сред пациенти с ХОББ в Плевен. Там в дните на наднормено замърсяване с фини прахови частици е имало повишаване на хоспитализациите в резултат на остри кризи.
Представителят на Екологично сдружение „За Земята“ Генади Кондарев пък отбеляза, че Перник е един от градовете в страната с най-мръсен въздух. Той каза, че там има големи горивни инсталации, които нарушават законодателството, като не пречистват дима, който изхвърлят. Според него в резултат на замърсения въздух в града има ръст от 47% на респираторните заболявания при подрастващите.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД