Дълговете на болниците продължават да растат

Дълговете на болниците продължават да растатДълговете на болниците продължават да растат. Докато в края на 2014 г. те са били 396 млн. лв., като 148 млн. от тях са били просрочени, справка на Министерството на здравеопазването сочи, че през ноември 2015 г. те вече са 438.9 млн. лв., като просрочията също са се увеличили и са 171.8 млн. лв.
В същото време справка от здравната каса показва, че най-големите 30 държавни и частни болници в България, в които се извършват 62% от медицинските услуги, са получили средно с 30% по-малко средства от здравната каса. Постановлението на правителството предвиждаше въвеждане на лимити и намаляване на плащанията от здравната каса с 5% в сравнение с 2014 г.
Драстичното орязване на изплатените средства означава, че или парите на касата са били насочени към останалите по-малки клиники, или че в държавните болници са приели много по-малко пациенти или са искали от болните по-високо доплащане, за да компенсират драстичния спад.
През тази година се очаква с въвеждането на Националната здравна карта някои клиники да не могат да сключат договори с касата. Ако това не доведе до фалит на общински и частни болници, което е твърде вероятно, общата задлъжнялост в сектора със сигурност ще се повиши.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД