БЛС иска методика за критериите за сключване на договори между НЗОК и болниците

д-р Венцислав ГрозевНеобходимо е да бъде изработена методика за прилагане на критериите, по които НЗОК ще избира с кои лечебни заведения да сключва договор. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той отбеляза, че методиката трябва да бъде изработена от експертите на МЗ, БЛС, общините и всички останали заинтересовани страни. По думите му преди нейното цялостно въвеждане е необходимо тя да се изпробва пилотно в пет области на страната.
Д-р Грозев добави, че отделно съсловната организация е направила предложения за корекция на част от критериите, тъй като има няколко неясни момента в наредбата.
Председателят на БЛС даде пример със статуквото на специализираните болници. Той отбеляза, че те всички имат трето ниво на компетентност, защото имат необходимата апаратура и специалисти. Според него обаче, тези лечебни заведения не притежават някои други структури, които да им донесат определен брой точки. Представете си „Св. Екатерина”. Това е кардиологична болница, един от флагманите в лечението на сърдечно-съдовите заболявания в България. И изведнъж тя не притежава спешно отделение, тя няма на територията си едно, две, три други отделения и т.н. И виждате ли, тя в реда на класацията по тази схема може да остане малко по-назад от други лечебни заведения, което не е резонно, обясни той.
Д-р Грозев също така заяви, че ако една болница е работеща, след като има своите нива на компетентност и след като има използваемостта на своя леглови фонд, тя не трябва да бъде лишавана от сключване на договор с НЗОК.
Той също така коментира, че наличието на електронни идентификатори в лечебните заведения не бива да бъде залагано в НРД. Който, както иска, да си въвежда тези отпечатъци, но нека бъде така добър да ги въведе по начин, по който е съобразно закона и законодателството на България. Националният рамков договор не е нормативен акт, с който да се въвеждат подобни измервателни уреди, които да удостоверяват наличието или отсъствието на преглед, заяви д-р Грозев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД