СЗО обяви вируса Зика за глобална заплаха

СЗО обяви вируса Зика за глобална заплахаСЗО официално обяви вирусът Зика за глобална заплаха и препоръча на правителствата да предприемат съответните превантивни мерки. В много страни в Латинска Америка и Карибския басейн бе обявено извънредно положение поради високото разпространение на инфекцията, появи се и опасение, че Летните олимпийски игри в Бразилия през август могат да бъдат отменени, тъй като страната е с най-високо разпространение на инфекцията.
Бразилските власти побързаха да внесат успокоение и увериха, че ще успеят да овладеят ситуацията и отсега нататък тигровият комар, основен преносител на вируса Зика е враг № 1 за страната. Правителството на Бразилия не скри също така, че възлага много надежди и на настъпването на сухия сезон, когато популацията на опасните насекоми ще намалее драстично по естествен път. Между 3 и 4 млн. случая на заразени със Зика до края на 2016 г. прогнозира СЗО, а в публичното пространство се появи информация за усилена работа на американски и канадски учени над създаването на ваксина срещу Зика инфекцията. Според някои твърдения ваксината срещу Зика ще е готова до края на 2016 година, като клиничните изпитвания трябва да започнат през септември и до края на годината да станат ясни първите резултати.
През последните дни Европа също бе обхваната от тревога за опасността от разпространение на вируса. Макар и опасността за стария континент да не е пряка, специалистите вирусолози призовават за повишено внимание. На вирусите и вирусните болести трябва да се гледа много сериозно. Необходимо е всяко заболяване, за което се подозира, че е причинено от вирус, независимо в коя част на света се проявява и независимо дали е непознато, слабо познато или добре познато, трябва да се проследява внимателно. Ето сега какво става със Зика - един неизвестен доскоро за широката общественост вирус създава проблем. Въобще, арбовирусите са една огромна група, които периодично създават проблеми. Преди няколко години се заговори за треската чикунгуня, също причинявана от стар познайник. Сега Зика измести темата и стана хит, коментира известният наш вирусолог проф. Златко Кълвачев от УМБАЛ „Софиямед“. Повишено внимание без паника, препоръча той като най-адекватно поведение в създалата се ситуация и се спря на темата за необходимостта от професионално подготвена информация за практикуващите лекари и от разгръщане на адекватни мерки за превенция. Водещият специалист коментира още и темата за имуностимулацията и опасността, която крие безразборният прием на имуностимулиращи продукти.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД