Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област

д-р Златина НаневаОт РЗИ-Стара Загора днес уведомиха областния управител инж. Георги Ранов, че РЗИ обявява от 5 февруари 2016 г. грипна епидемия на територята на Старозагорска област.
Решението на здравната инспекция е вземо въз основа на продължаващата тенденция за увеличаване на острите респираторни заболявания и достигането им до максимални епидемични стойности, както и установяване на циркулацията на грипни щамове и усложнения след заболяване от грип.
Със своя заповед от 4 февруари директорката на РЗИ д-р Златина Нанева въвежда допълнителни противоепидемични мерки.
Първата от тях е разкриване на противогрипен кабинет в приемния сектор на лечебните заведения за болнична помощ в Старозагорска област. Второ - прекратяване на свижданията в болниците. На трето място - ограничаване на обществените масови прояви. На четвърто - наблюдение на отсъствието на учениците поради заболяване от остри респираторни заболявания или грип със съдействието на РИО-Стара Загора и предложение за прекратяване на учебните занятия при отсъствие на повече от 30% от учениците.
От началото на сезона РЗИ-Стара Загора е изпратила 41 проби от пациенти, суспектни за грип, за потвърждаване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ  в София. Общият брой на положителните проби, получени до 1 февруари, е 8, от които 3 са положителни на грипен вирус тип А (H1N1) Калифорния и 5 - на грипен вирус тип В Виктория.
Прави впечатление, че повече от 50 % са пробите положителни за грипен вирус тип В. Този грипен щам не е включен в противогрипната ваксина за 2015/2016. Характерно за грипния щам е, че засяга приемуществено деца и възрастни лица над 65-годишна възраст поради липса на имунитет.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД