Проф. Генчо Начев: Чакаме тази здравна карта от 10 години

проф. Генчо НачевНямам никакви опасения от въвеждането на Националната здравна карта, даже напротив тя е един закъснял документ, ние я чакаме повече от 10 години. Това каза директорът на столичната университетска болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Според него с картата за пръв път се прави опит държавата да се справи с неравномерното предлагане на еднакви по качество медицински услуги в страната.
Има региони, в които има недостиг на предлагане на такива услуги и обратно – има региони като София, Пловдив, Варна с концентрация от такива услуги.
В цял свят здравеопазването е регулирана професия и предлагането на медицински услуги също не е чист пазар, то винаги е квази пазар. Така че, второто, което бих желал да кажа е, че с Националната здравна карта не се цели затварянето на болници. Тези 3 хиляди легла или 3500 легла на фона на 38 хиляди са нищо. Ние казваме, че 300 болници са много, а сега, ако трябва да се притесняваме за 3500 легла, още повече, че никой не казва, че те ще бъдат ликвидирани, те просто ще бъдат трансформирани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение, заяви той.
По думите на проф. Начев 75% от болничните леглата в страната са за активно лечение. Според него тази цифра е прекалено голяма и никъде по света няма толкова висок процент. Крайно време е да обърнем внимание на продължителното лечение, а всъщност сега продължителното лечение се извършва върху леглата за активно лечение, което е много, много по-скъпо. Всъщност с тази карта индиректно като вторичен ефект би трябвало да се очаква и по-ефективното използване на и без това малкото средства, които се отделят за здравеопазване, заяви той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД