Трябват стимули за разкриване на аптеки в неатрактивните райони

20160201 Todor NaidenovЗа откриването на аптеки в неатрактивните райони на страната е необходима както държавна политика, така и активност от страна на местната власт. Това каза зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Тодор Найденов. По думите му трябва да има стимули за разкриването на аптеки в неатрактивните райони. Той напомни, че преди няколко години държавата намали таксата за разкриване на обект в такива райони, но това не е достатъчно. Найденов заяви, че в тези райони няма достатъчно хора и е трудно аптеката да бъде рентабилна.
Той все пак отчете, че има добри примери в страната - общините дават помещения с преференциален наем, опитват се да разкриват обекти със собствени сили и др.
Според него първо трябва да бъде установено какви са характеристиките на тези области - колко хора живеят там, на каква възраст, каква е инфраструктурата и т.н. Тогава могат да бъдат набелязани и конкретни стъпки за решаване на проблемите.
От съсловната организация смятат, че въвеждането на национална аптечна карата ще реши проблема с липсата на аптеки в цели общини и затова настояват за нейното бързо въвеждане. Найденов отбеляза, че тя ще покаже колко са аптеките, къде са и какви услуги предоставя всяка от тях на пациентите.
Найденов също така съобщи, че от БФС разчитат най-късно през 2017 година да влязат в сила електронните рецепти, защото това ще подобри организацията при търговията с лекарства. Той отбеляза, че пътят към електронната рецепта е свързан с изграждането на лекарствени досиета, като информацията ще е достъпна и за лекуващия лекар, и за фармацевта, а данните ще се натрупват с години. По думите му това дава възможности за по-голяма сигурност и по-добро лечение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД