Внасянето на вот на недоверие е добър повод да можем да разкажем за всичко онова, което беше направено в рамките на изминалата година.

Внасянето на вот на недоверие е добър повод да можем да разкажем за всичко онова, което беше направено в рамките на изминалата година. Това каза зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той отбеляза, че МЗ са премахнали платените специализации и начина, по който бяха гонени младите лекари от България. Като минем през това, че премахнахме тавана който беше ограничен при плащането на трансплантациите и вдигнахме парите за костно-мозъчните трансплантации при децата. Като минем през това, което направихме в системата на спешната помощ и ще продължим да го правим и тази година.
Като минем през това, че бяха върнати благодарение на Наредба 10 46 млн. лв. от фармацевтичния бизнес обратно в НЗОК“, заяви д-р Шарков. По думите му сегашният екип на МЗ е на финалната права на изготвянето на националната здравна карта. В министерството са готови и с промени в Закона за здравето, които ще облекчат работата на ТЕЛК и достъпа на пациентите до комисиите, отбеляза той. Според него след като бъдат посочени всички тези неща ще стане ясно колко несъстоятелни са доводите на опозицията за вот на недоверие в сферата на здравеопазването.
В отговор депутатът на БСП д-р Емил Райнов каза, че лекарите са притеснени от това, което правят в министерството. Те са притеснени от прословутото разделяне на пакетите на два. Защото именно при колегите ще падне най-огромното натоварване, защото те ще бъдат на предния фронт и те ще бъдат тези, които ще понесат отговорността да кажат на пациента – ти влизаш в здравната система сега, а ти ще чакаш, зави той. По думите разделянето ще доведе до листи на чакащите.
Д-р Шарков отбеляза, че има само три клинични пътеки в допълнителния пакет. Според него няма проблем около създаването на листи на чакащите в следствие на разделянето на пакета, защото те са въведени още през 2007 г. Ние даваме възможност на лечебните заведения да планират своята дейност и когато здравното състояние на пациента позволява неговото лечение да бъде планувано във времето, няма да има никакъв проблем, каза той. По думите му не е коректно да се говори, че ще се получи проблем, след като има гласувани 130 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК. Той добави, че има осигурено финансиране за 2016 г. и системата ще работи спокойно.
„Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД