Забележка
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'

БЛС иска увеличаване на парите за извънболнична помощ с 260 млн.лв.

БЛС иска увеличаване на парите за извънболнична помощ с 260 млн.лв.По време на преговорите за НРД 2016 г. ръководството на БЛС ще предложи средствата за извънболнчина и болнична помощ да бъдат увеличени с около 260 млн. лв. Това каза по време на пресконференция днес председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Той отбеляза, че промяната е в рамките на зададената от закона бюджетна рамка на парите на касата от 3,204 млн. лв. За увеличението ще се разчита на изваждане на средства от резерва на НЗОК, който е в размер на 316 млн. лв.
Според лекарите е необходима да бъдат вложени повече средства за дейностите в извънболничната помощ. Ето защо от съсловната организация настояват парите за ПИМП да бъдат увеличени от 180 млн. лв. на 205 млн. лв. Повишение се предлага и на парите за СИМП – от 201 млн. лв. на 220 млн. лв. Според БЛС значителен ръст трябва да има на парите за МДД. В момента там са заложени малко над 70 млн. лв., а от БЛС искат увеличение до 91 млн. лв. По отношение на болничната помощ, където има бюджет в размер на 1,343 млн. лв. лекарите предлагат той да стане 1,543 млн. лв.
От БЛС отчитат, че ако се направи това вътрешно преразпределение по пера в резерва на НЗОК ще останат около 55 млн. лв. От там обаче смятат, че към тези пари могат да се добавят средства от насъбрани през 2016 г. здравни вноски, като по този начин очакванията са сумата да набъбне до 100-110 млн. лв.
Д-р Грозев каза, че увеличението по изброените пера ще осигури стабилност на системата и работа на лечебните заведения без лимити. Той добави, че няма вероятност да се надвиши годишният брой на хоспитализациите от предишните години, които е около 2 030 000. Според него този прием спокойно може да бъде обезпечен с допълнителните средства. Д-р Грозев добави, че от БЛС ще разчитат всяка реално извършена дейност да бъде заплатена. Той също така обяви, че идеите за увеличение на средствата ще бъдат обсъдени утре на среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. От БЛС разчитат на неговата подкрепа.
„Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД