Заплащането на болниците ще се определя от „средна претеглена стойност на пациента“ и коефициент

Заплащането на болниците ще се определя от „средна претеглена стойност на пациента“ и коефициентЗаплащането на болниците ще се определя от „средна претеглена стойност на пациента“ заедно с коефициент. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на заседание на парламентарната здравна комисия. Той уточни, че новата философия на финансиране на лечебните заведения все още е в процес на разработка. По думите му, в момента тя се обсъжда с експертите на БЛС, като от страна на съсловната организация среща разбиране. Не казвам съгласие, уточни министърът.
Д-р Москов обясни, че за получаването на „средната претеглена стойност на пациента“ ще се взимат под внимание няколко фактора. На първо място това е цената на всяка клинична пътека, по която работи дадена болница и броя на преминалите по нея пациенти.
Всичко това е разделено по общия прием на пациентите в болницата. Да кажем има 100 000 преминали пациента през тази болница. Това дава средната стойност на един пациент, който болницата е приела, каза той. Според него в случая няма да има значение каква е конкретната цена на една пътека – 300 лв. за дете с пневмония или 1000 лв. за човек с ортопедично заболяване, защото след изчисленията „средната претеглена стойност на пациента“ за дадената болница може да бъде условно 1000 лв.
Това трябва да има обаче към себе си и своя коефициент. Тази средно претеглена стойност трябва да бъде умножена по коефициент, положителен и отрицателен. Там където тези средно претеглени разходи на пациента са по-високи обективно, защото 20 човека дежурят нощно време и ме посрещат, когато имам нужда, има консумативи, има апаратура, има кръвен център, има хиляди неща, с които лекарите са запознати, там коефициентът от тези 1000 лв. средно претеглена стойност става 1100 или 1200 лв., обясни министърът. Той обаче добави, че на други места, където част от изброените фактори липсват, стойността ще бъде под условно зададените 1000 лв. По думите му това е начинът структуроопределящите болници да престанат да гълтат вода за сметка на малки бутикови места, които в момента са много печеливши.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД