Рядко срещан тумор отстраниха в „Софиямед”

Рядко срещан тумор отстраниха в „Софиямед”Рядко срещан тумор на сънната артерия отстраниха съдовите хирурзи на УМБАЛ „Софиямед“ и така спасиха живота на 31-годишна жена. Това съобщиха от лечебното заведение. Тя постъпва в лечебното заведение за консултация, заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане. Специалистите установяват, че се касае за туморна формация на сънната артерия.
Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че тумора, се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката, коментира д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница „Софиямед“.
По време на операцията д-р Марков и екипът му установяват, че формацията е ангажирала освен двете разклонения и общия ствол на сънната артерия, което налага да премахнат част от нея, заедно с тумора. Специалистите я заменят със скроена на място съдова протеза. Операцията продължава над 3 часа, а резултатите показват, че се касае за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко.
Д-р Марков обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД