България е последна в Европа по брой кръводарители

България е последна в Европа по брой кръводарителиВ България всеки ден повече от 500 души имат нужда от кръвопреливане, но кръводарителите за 2015 г. са били по-малко от 17 000. Това каза Стефка Попова - учредител и председател на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК), чийто екип е съставен единствено от доброволци. По думите й кръводарителите у нас са едва 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. За сравнение, във Франция кръводарителите са повече от 32 на 1000 души население, в Германия - повече от 37, а в Гърция са повече от 50, посочи тя.
Попова цитира изследване, което показа, че по-малко от 7 на сто от българите участват в каквито и да било доброволчески инициативи. Според нея причината да няма повече кръводарители у нас е в липсата на изградени навици, в чисто социален аспект. В България най-често хората се сещат или дори изобщо научават за нуждата от кръв едва когато този проблем засегне техен близък.
Друг проблем, според Попова, е липсата на информация за това колко животи зависят от дарената кръв всеки ден.
Междувременно днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” стартира традиционната акция по кръводаряване. В три последователни дни - 20, 21 и 22 януари, служители на болницата и близки на пациенти могат да дарят кръв. Това ще се случва в Рапортната зала на травматологиите, ет. 2 между 10 и 14.30 часа.
Всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния центът по трансфузионна хематология трябва да носи своята лична карта. Препоръчително е да е закусил и да е пил кафе, информират от лечебното заведение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД