Има шанс 3 онколекарства отново да бъдат плащани от НЗОК

Има шанс 3 онколекарства отново да бъдат плащани от НЗОКТри от онкомедикаментите, чиято реимбурсация беше спряна, все пак има шанс отново да бъдат заплащани от НЗОК. Това съобщи подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева. Тя информира, че следващата седмица Надзорният съвет ще обсъжда връщането на лекарствата. Става въпрос за Ciyclophosphamide, Holoxan и Mitomycin.
Подготвяме материал за Надзорния съвет и БЛС, с който се предприемат действия за анексиране на клиничните пътеки и договора за цени и обеми, като включим в стойността на клиничната пътека стойността на лекарствата, каза Кръстева.
Тя информира, че е воден разговор с ръководството на лекарския съюз за промяната и от съсловната организация са съгласни. Кръстева все пак добави, че последната дума имат надзорниците, които ще заседават по темата на 21 януари.
Председателят на Българското медицинско сдружение по хематология проф. Маргарита Генова обясни, че Ciyclophosphamide и Holoxan се използват широко в лечението на злокачествени хематологични заболявания. Преди дни от НЗОК съобщиха, че двата медикамента са част от рядко прилагана имуностимулираща терапия. По думите на проф. Генова обаче, Ciyclophosphamide е елемент от почти всички схеми за лечение на хематологични заболявания. Той не е никакъв имуностимулатор, а е абсолютно онкологичен медикамент, който във всичките си характеристики изброява целия спектър на хематологичните заболявания. Другият цитиран медикамент - Holoxan, също е онкологичен медикамент, каза проф. Генова. Тя добави, че от дружеството са изпратили писмо до НЗОК с молба за корекция на информацията, защото тези лекарства не могат да отпаднат от схемите за лечение. Специалистът подчерта, че и двата медикамента нямат заместител.
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който пръв алармира за проблема, пък напомни, че от реимбурсация отпадат близо 1000 медикамента, от които 12 онкологични. Той алармира, че сред тях има и два, които се използват широко като хормонална терапия при лечение на рак на гърдата. Става въпрос за Medroxyprogesteron acetate и Megestrol, които сега хората ще трябва да си купуват. По думите му обаче, възможно е пациентите да не могат и да си ги купят, защото препаратите са поставени в списъка за болнично лечение. Болничната аптека няма право да продава лекарства на гражданите и се стига до абсурд. Колегите са принудени да правят еквилибристики, казват: Твоето лекарство струва 30 лв. Ще направиш дарение на болницата за 30 лв., пък ние ще ти го дадем след това безплатно, обясни той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД