Най-големият на Балканите циклотрон пристигна в БАН

 Днес Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН получи най-големия циклотрон на Балканския полуостров. Голямо приложение на продуктите на този циклотрон ще има в здравеопазването. Произвежданите от циклотрона радиофармацевтици могат да се използват при ранната диагностика на онкозаболявания с ПЕТ-скенери. Директорът на института доц. Димитър Тонев напомни, че страната ни дава всяка година по 8 млн. лв. за един вид изотоп, който обикновено се внася от Унгария, а периодът му на разпад е сравнително кратък. В момента у нас има два малки, т.нар. бейби циклотрона. Единият е в „Св. Марина“ във Варна, а другият е в Александровска болница в София. Те могат да произвеждат само единични дози за техните болници“, допълни той. По думите му циклотронът на БАН ще може да произвежда големи количества от този изотоп, както и други видове кратко живущи изотопи, които не могат да се внасят от чужбина, а се използват както за диагностика, така и за лечение. Циклотронът е закупен от Канада, където в разработването му са участвали българи. Имахме едно дарение от Департамента по енергетика на САЩ в размер на 3 млн. долара, както и АЕЦ „Козлодуй“ ни даде 2 млн. След което правителството ни стимулира с помощ от 3 млн., за да можем да започнем изграждането на сградата. Нужни са ни още 6 млн. лв., за да изградим съоръжението и да можем да купим т.нар. горещи камери - места, в които безопасно да се манипулира с този продукт, каза доц. Тонев. Според него апаратът ще може да заработи през втората половина на 2017 г. Той добави, че към института ще се създаде компания, която да има възможност да продава изотопите, защото самият институт не може да извършва търговска дейност. По думите му вече има интерес от страна на Македония и Сърбия. Той все пак уточни, че целта на института не е да прави печалба, а да се занимава с физика. Затова цените на изотопите ще бъдат сравнително ниски.Днес Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН получи най-големия циклотрон на Балканския полуостров. Голямо приложение на продуктите на този циклотрон ще има в здравеопазването. Произвежданите от циклотрона радиофармацевтици могат да се използват при ранната диагностика на онкозаболявания с ПЕТ-скенери.
Директорът на института доц. Димитър Тонев напомни, че страната ни дава всяка година по 8 млн. лв. за един вид изотоп, който обикновено се внася от Унгария, а периодът му на разпад е сравнително кратък.
В момента у нас има два малки, т.нар. бейби циклотрона. Единият е в „Св. Марина“ във Варна, а другият е в Александровска болница в София. Те могат да произвеждат само единични дози за техните болници“, допълни той. По думите му циклотронът на БАН ще може да произвежда големи количества от този изотоп, както и други видове кратко живущи изотопи, които не могат да се внасят от чужбина, а се използват както за диагностика, така и за лечение.
Циклотронът е закупен от Канада, където в разработването му са участвали българи. Имахме едно дарение от Департамента по енергетика на САЩ в размер на 3 млн. долара, както и АЕЦ „Козлодуй“ ни даде 2 млн. След което правителството ни стимулира с помощ от 3 млн., за да можем да започнем изграждането на сградата. Нужни са ни още 6 млн. лв., за да изградим съоръжението и да можем да купим т.нар. горещи камери - места, в които безопасно да се манипулира с този продукт, каза доц. Тонев. Според него апаратът ще може да заработи през втората половина на 2017 г. Той добави, че към института ще се създаде компания, която да има възможност да продава изотопите, защото самият институт не може да извършва търговска дейност. По думите му вече има интерес от страна на Македония и Сърбия. Той все пак уточни, че целта на института не е да прави печалба, а да се занимава с физика. Затова цените на изотопите ще бъдат сравнително ниски.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД