Електронната рецепта ще спре купуването на хапчета без рецепта

Електронната рецепта ще спре купуването на хапчета без рецептаЕлектронната рецепта и електронният здравен запис ще спрат лошата практика за купуване на лекарства от аптеките без да има показания. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той коментира темата за приема на антибиотици и случаите, при които не е необходима тяхната употреба.
По повод идеята на пациентски организации „Заедно с теб“ на децата да се правят бързи бактериални тестове преди изписването на антибиотик, д-р Пенков заяви, че те могат да служат само за някаква ориентировка и нищо повече. Прецизната диагностика става в микробиологичните лаборатории, бе категоричен той.
Д-р Пенков отбеляза, че пациентите трябва да имат доверие на лекарите при предписването им на лечение с антибиотик. Нашите лекари имат много опит. Често пъти по клинична картина те знаят за какво става въпрос и затова започват антибиотично лечение включително и без микробиологично изследване. Трябва да имаш доверие в лекаря си и често пъти това, което той е преценил, се потвърждава и от микробиологичното изследване. Действително трябва да има микробиология и то при хората, които имат тежки инфекции в болниците. Често пъти там инфекцията е резистентна на много антибиотици и трябва да се направи най-точно преценената терапия, за да може да има ефект, заяви той.
По думите му през последните десетина година има тенденция за все по-навременно и правилно използване на антибиотици. Той информира, че за периода от 2004 г. до 2014 г. има намаляване на резистентността на страфилококите и стрептококите от 37% на 15%.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД