Общински болници се опасяват от превишаване на лимитите

Д-р Неделчо ТотевЗаради острите вирусни инфекции през този сезон много от общинските болници могат да надвишат зададените им от НЗОК лимити. Това стана ясно от думите на председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той отбеляза, че преди началото на грипната епидемия лечебните заведения вече приемат голям брой пациенти, заразени с други вируси. По думите му, тези инфекции често се усложняват в пневмонии, което налага болнично лечение.
Най-вероятно ще надвишим лимитите, поставени ни до април, защото това са едни от най-тежките месеци.
Когато времето е лошо и се сменя много топло с много студено, тогава е рай за вирусните заболявания и най-вече за грипните. Без да бъда лош пророк предполагам, че ще бъде голяма бройката на пациентите, особено на децата, които минават през лечебните заведения. Смятам, че ще има доста лечебни заведения с надлимитна дейност“, каза д-р Тотев.
Той за пореден път изрази опасения, че заради нормативните промени в болничната помощ, които ще влязат в сила от 1 април, някои общински лечебни заведения ще трябва да затворят врати. Запитан доколко те могат да разчитат на помощ от общините, той отговори, че не би могъл да прецени доколко това може да стане. По думите му невъзможността за помощ се дължи основно на дефицита в бюджетите на общините. Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че той е в размер на 553 млн. лв. за 2015 г.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД