Само болници с груби нарушения могат да бъдат закрити

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо ШарковПритеснения от закриване могат да имат само лечебни заведения, които не вършат своята работа в защита на правата на пациентите и качеството на лечение. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Само ще ви дам за пример лечебното заведение, което беше закрито в рамките на тази година. Става въпрос за една частна болница в Търговище. Там имаше безумни нарушения.
Пациенти, които не знаят къде е лечебното заведение, са били отчитани като пролежали там. Такъв тип нарушения не могат да бъдат толерирани и всяко лечебно заведение, което си позволи такова нещо, е обречено на отнемане на разрешителното, каза той.
Като една от мерките за контрол на качеството на работа на лечебните заведения д-р Шарков посочи проучването на удовлетвореността на пациентите. Той заяви, че първите резултати от тези анкети се очаква да бъдат готови към средата на годината. Проучванията обаче още не са започнали, защото най-напред НЗОК трябва да проведе конкурс по закона за обществените поръчки, за да избере изпълнител на тази услуга. Необходим е професионален анализ на данните на това проучване, каза той. По отношение на това доколко данните на пациентите ще бъдат защитени, д-р Шарков каза, че лично е разговарял по темата с членовете на Комисията за защита на личните данни.
По думите на д-р Шарков е пресилено да се смята, че проучването на удовлетвореността на пациентите ще доведе до закриване на лечебни заведения. Такъв краен вариант е възможен само при три последователни нарушения, констатирани чрез извършването на проверки, плюс явно нарушение на правилата за добра медицинска практика, заяви той. Зам.-министърът добави, че първите проучавания ще са пилотни и няма да водят до наказания.
Като друга мярка за контрол д-р Шарков посочи въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и аптеките. Това е код и колко броя цифри ще има в него е въпрос на IT специалистите. Но този код позволява на практика вие самият като пациент да дадете разрешението си касата всъщност да заплати за лекарства или за лечение. Вярвайте ми, по-сериозен контрол от това нещо няма. Някои го сравняват с това, което въведохме миналата година – чекирането с личните карти, но чекирането с личните карти е само в болничната помощ, а него го нямаме нито в извънболничната, нито в първичната извънболнична, нито в специализираната, нито в аптеките. Това по никакъв начин няма да доведе до затруднение за самите пациенти. Напротив, засилва контрола, заяви той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД