Акушерките искат да могат да сключват договори с НЗОК за пренатални грижи

Акушерките искат да могат да сключват договори с НЗОК за пренатални грижиЗаконът за лечебните заведения трябва да се промени, за да могат акушерките да сключват договор с НЗОК. Това каза председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова. Тя добави, че организацията е направила такова предложение пред Министерството на здравеопазването.
Казълова отбеляза, че в Европа акушерките имат право на самостоятелност и автономност като работа. По думите й това означава, че те имат по-голям контакт с бременните жени, особено когато се отнася за проблемна бременност.
Според нея акушерките трябва да имат възможност да водят самостоятелно пренатлната подготовка на родилките, заради което им е необходим договор с НЗОК.
Председателят на Алианса на българските акушерки каза, че предложението за промяна в ЗЛЗ засяга член 2 от закона, където е регламентирано кой има право да открива кабинет и кой има право на самостоятелна дейност. Има и един член 17а, който дава възможност за самостоятелност на акушерките и медицинските сестри. Според него може да бъде разкрит подобен кабинет в МЦ и ДКЦ, обаче нямаме право да сключваме договор със здравната каса, поясни още тя.
Като друг проблем Казълова посочи сравнително малкия брой акушерки в страната. Те са около 3200, като една голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. По думите й, много от специалистите отиват в чужбина заради по-добрите условия на работа. Ето защо Казълова отбеляза, че е необходимо да бъде повишено заплащането на акушерките у нас. Според нея в повечето общински болници възнагражденията са в рамките на минималната работна заплата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД