Националната референтна лаборатория остава без кадри

Националната референтна лаборатория остава без кадриЗадава се криза с изследванията за СПИН, алармираха от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Причината е липсата на кадри в Национална референтна лаборатория. Експерти предупредиха също, че парите за безплатни изследвания на рисковите групи свършват през септември.
Лабораторията по СПИН към Националния център за заразни и паразитни болести е ключовата у нас при доказването на смъртоносната зараза и лечението й. В нея се изследват всички проби от страната. Там се проследява и терапията на болните. Заради мизерното заплащане обаче работещите в нея напускат масово, съобщи доц. Ивайло Алексиев от лабораторията.
Чистата заплатата на един биолог например е 360 лв. Имаме нужда от много хора, но никой не иска да работи за толкова ниски възнаграждения. А и дори да започне при нас, след време напуска, посочи той. Заради хроничния проблем със заплатите преди 2 г. само за месец от лабораторията са си тръгнали 4-ма специалисти и тя е останала само с двама.
В момента пробите от цяла България падат на плещите на едва четирима души. Заради пренатоварването им има риск от грешки, които могат и да са фатални, признава доц. Алексиев.
Новите случаи на СПИН през изминалата година са 221, което е с 8 повече спрямо 2014-а. В края на септември ще свършат и последните средства по програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" по линия на Глобалния фонд. След това грижата за рисковите групи ще падне изцяло на държавата. Лекари обаче са притеснени, че тя няма да успее да осигури финансиране.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД