18 смолянски села са с незаети лекарски практики

Смолянското село МуглаОсемнадесет села в Смолян са с незаети лекарски практики, информират от Регионалната здравна инспекция. Местата за общопрактикуващ лекар в малките планински села остават непривлекателни за медиците въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия. Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район. За жителите на 18-те села се грижат общопрактикуващи лекари от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра до най-близкото джипи.
Смолянското село Мугла си търси лекар или фелдшер с обяви във фейсбук. В едно от най-високо разположените села в Родопите няма лекар вече пета година. Последно имахме докторка тук, но тя си тръгна и оттогава няма желаещи. Идвали са за тези години двама-трима да видят условията, но се отказват заради малкия брой пациенти, каза кметицата на Мугла Даниела Кубинска.
Обявата в интернет последно е публикувал 24-годишният Матей Матев. В нея кандидатите се агитират с възможност за сключване на договор с НЗОК и ползване на допълнителни бонуси, заплащани от здравната каса.
В селото има голяма сграда на здравна служба, чийто втори етаж е с апартамент за медицинския персонал. Някога в тази сграда са се израждали и бебета, сега е празна и заключена. Има апартамент с три стаи, баня и всичко необходимо, както и кабинет и превързочна, но след като 5 г. стоели затворени, се нуждаят от ремонт, каза Кубинска.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД