Увеличава се броят на новородените с малформации

Увеличава се броят на новородените с малформацииНовородено момченце без дупе е спасено в детска клиника на пловдивската университетска болница "Св. Георги", където му направили анален отвор. То ще може да се развива напълно нормално. Със същата аномалия постъпило и друго бебе от Пазарджик.
Само за два дни лекарите са оперирали 6 бебета с малформации. Сложна интервенция е претърпяло и пеленаче от Кърджали. Всички коремни органи при него бяха в гръдния кош, тъй като нямаше диафрагма. Затова се наложи да му бъде поставена изкуствена, обясни шефката на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.
Без намесата на докторите щяло да издъхне момиченце, докарано спешно от Бургас. То нямало хранопровод и стомашният сок се изливал в белия дроб. По тази причина не можело да диша, имало опасност да развие т.нар. химическа бронхопневмония. Операцията минала успешно и в момента детето се възстановява.
Скоро ще бъде изписано и момченце на месец и половина, което се появило на бял свят с черва отвън. Органите са върнати на местата им.
Четири деца на възраст от 4 до 6 г., които постъпили в болницата с перитонит заради възпалени апандисити, живеят втори живот. Едното от хлапетата е гръцки гражданин.
По думите на проф. Стефанова във всички операции са участвали трима млади лекари. Те се справили без проблем със сложните интервенции, определяни от самите медици като висш пилотаж.
Според медиците увеличаващите се аномалии сред новородените се дължат на замърсената околна среда и консумацията на нездравословни продукти.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД