Нито един осигурен пациент, преминал пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й

Нито един осигурен пациент, преминал пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността йНито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й. Това заявиха категорично от здравната каса във връзка с констатацията, че към момента нито една болница, която разполага с апаратура за радиохирургия, няма договор с фонда за тази дейност.
Алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между НЗОК и БЛС още през 2015 г., припомнят от касата и допълват, че директорите на районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с лечебните заведения за болнична медицинска помощ, които отговарят на общите и специални изисквания за изпълнение на тези клинични пътеки.
Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 01.01.2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията, уточняват от осигурителната институция.
Лечебните заведения, които разполагат с апаратура за радиохирургия, са осем: „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Марина“ във Варна, „Георги Странски“ в Плевен, както и столичните „Св. Иван Рилски“, СБАЛО, Сити Клиник, Александровска болница и „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
На места апаратурата е едва на няколко седмици и работата с нея ще започне най-рано през март или април. Така е например в Пловдив и Плевен, където текат обучения на персонала. За тези лечебни заведения анекси към договорите вероятно няма да бъдат необходими, тъй като стартирането на дейността ще съвпадне с влизането в сила на новия рамков договор.
Другаде обаче анексите вече са очаквани. Така е например в „Св. Иван Рилски“ в София, където още през декември е направена радиохирургия на шестима пациенти. Към момента дейността остава за сметка на болницата, но от лечебното заведение очакват отговор от касата за заплащане на дейността, съобщи директорът д-р Мариета Райкова.
Очакванията за броя пациенти, които ще се възползват от новата апаратура, са различни в различните лечебни заведения. Така например „Св. Иван Рилски“ очаква между 650 и 750 пациенти годишно само в областта на неврохирургията. Към момента прогнозата от там е, че максималният брой пациенти, които ще преминава през радиохирургия годишно, е 1000.
В „Св. Георги“ пък, където се очаква новата апаратура да заработи март-април, прогнозират, че там на лечение ще се подложат около 200 пациенти до края на тази година. Началникът на Клиниката по лъчетерапия и нуклеарна медицина в болницата проф. Марианна Янева обаче увери, че никой няма да бъде върнат и лечебното заведение ще прояви маневреност в интерес на болния.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД