Преговорите за НРД започват

contractОт 8 януари започват преговорите по Националния рамков договор за 2016 между експертите на БЛС и НЗОК. Това съобщиха от съсловната организация на лекарите.
Във връзка с новите нормативни документи и предстоящото извеждане на 35 процедури в извънболничната помощ, с промените на някои алгоритми на клинични пътеки, контрола и отчета на дейността, ръководството на Лекарския съюз се обърна към регионалните си колегии и към Бордовете по специалности за становища. Очаква се лекарите от различните специалности да изпратят своите предложения, които първо ще се разискват на ниво експерти между двете институции. Всички текстове, по които няма постигната договореност, ще се обсъждат между УС на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК.
Преговорите по НРД бяха поставени под риск да не започнат, след като от Лекарския съюз взеха решение да няма такива, ако от законопроекта за бюджета на НЗОК не отпаднат всички текстове, с които се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Това стана само за част от тях. Въпреки, че не бяха изпълнени всички искания на съсловната организация, преди около месец Националният съвет на БЛС реши да започне преговори с НЗОК. Повечето от членовете на съвета тогава подкрепиха тезата, че голяма част от исканията на съсловната организация около Закона за бюджета на касата са изпълнени.
Според новите промени в ЗЗО, рамковият договор трябва да влезе в сила от 1 април, а не от 1 януари, както беше досега. Дали НРД ще бъде подписан, ще се реши на специален Събор на БЛС.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД