Хирурзи от „Софиямед” спасиха от ампутация крака на мъж с огромен тумор

Хирурзи от „Софиямед” спасиха от ампутация крака на мъж с огромен туморСъдови хирурзи и ортопеди от болница „Софиямед“ спасиха от ампутация крака на 59-годишен мъж с огромен тумор, съобщиха от лечебното заведение.
Той постъпва в болницата за последна консултация със специалист преди да отстранят крака му заради формация с размери от 20 на 15 см.
Туморът се намираше от задновътрешната страна на бедрото и засягаше частично нерва, захранващ крайника.
Разположението му затрудняваше нормалното сядане на пациента. Предложихме му органосъхраняваща операция, състояща се в отстраняване на тумора в широки граници със запазване кръвоснабдяването на крайника, което наложи да направим операцията в екип със съдови хирурзи. Една такава подобна интервенция изисква специализирани познания и опитност на екипа, затова се радвам, че тя беше успешна, коментира проф. д-р Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ „Софиямед“.
Операцията изисква активното участие на съдови хирурзи, тъй като основните кръвосносни съдове са в непосредствена близост с туморната формация и на места са почти прираснали с нея.
За щастие при пациента не се наложи съдова реконструкция благодарение на успешната ни работа с проф. д-р Стоков и д-р Асен Тодоров. Имобилизирахме кръвоносните съдове, така че това позволи чистото отстраняване на тумора, коментира д-р Димитър Марков, д. м. завеждащ отделение по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.
Предстои пациентът да премине рехабилитационна програма и последваща онкологична терапия.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД