У нас няма нито едно здравно заведение с договор с НЗОК за радиохирургия

У нас няма нито едно здравно заведение с договор с НЗОК за радиохирургияНай-много средства през миналата година бяха вложени в закупуването на съвременна апаратура за лечение на онкологични заболявания. Към днешна дата обаче няма нито едно лечебно заведение с подписан договор с НЗОК по пътеките за радиохирургия. Проблемът е, че в момента въпросните болници нямат сключен договор за такава дейност с НЗОК.
Според представителя на пациентите в Надзорния съвет на здравната каса д-р Станимир Хасърджиев една от причините за това положение е, че трябва да бъде подписан Националният рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април. По думите му, НЗОК няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор.
Оптимист съм, че пари ще се намерят достатъчно, за да може всички тези нови апаратури и нови опции, които имат българските граждани, да бъдат достъпни за тях във възможно най-кратки срокове, още с влизането в сила на рамковия договор. В момента предстоят всички тези разговори както в самата здравноосигурителна институция, така и с Министерството на здравеопазването, за да се намерят най-удачните форми и варианти за заплащане на тези процедури, каза д-р Хасърджиев. Според него ако от администрацията на НЗОК отправят законосъобразно предложение за заплащане на радиохирургията, тогава от Надзорния съвет биха могли да вземат такова решение, преди подписването на НРД. По думите му, има случаи в които здравния фонд е заплащал дейности по медицинска целесъобразност, без тя да е предмет на рамковия договор. Иначе ако се подпише НРД на 1 април, би следвало всичко да е както трябва, добави той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД