Пациентски организации искат преразглеждане на новата наредба за лекарствата

Пациентски организации искат преразглеждане на новата наредба за лекарстватаЗа преразглеждане на новата наредба за цените на лекарствата, която налага пациентите да не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, настояват пациентски организации и фармацевти.
Причината е, че според тях документът ограничава правото на достъп до определени медикаменти.
Ако например цената на референтното лекарство е 10 лв, а НЗОК плаща от нея 2.50 лв, пациентът няма да има право да доплаща повече от 16 лв. за лекарството си. Аптеките нямат право да искат от пациента по-високо доплащане от специално посоченото в списъка.
Така пациентът или трябва да заплати разликата в цената, без да получи пари от касата или да се върне при лекаря за нова рецепта и други лекарства. Целта е пациентите да доплащат по-малко и да ползват най-евтините медикаменти.
Около половин милион пациенти ще останат без лекарства. Това са пациенти с хронични и психични заболявания, коментира председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.
Промяната ще засегне 1/3 от медикаментите, които касата изплаща частично - 593 за най-масовите заболявания могат да изчезнат от аптеките.
Те не могат да поправят цените, за да влязат в това изискване и голяма част от тях ще напуснат списъка на НЗОК. Свободната продажба на тези лекарства е твърде малка и е много вероятно да предпостави причина да бъдат оттеглени от страната, посочи Николай Костов, председател на Националната аптечна асоциация.
Затова от пациентските организации и фармацевтите компании предлагат пациентите да попълват специална декларация, с която да се съгласят да доплащат повече, но да не сменят терапията си.

„Здравна поща”
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД