Около 400 000 лв. ще струва системата за пръстов идентификатор

Около 400 000 лв. ще струва системата за пръстов идентификаторОколо 400 000 лв. без ДДС ще струва системата за биометрични идентификатори на пациентите, която предстои да бъде въведена през 2016 г. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 8 декември. Надзорниците разрешиха откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите“.
По време на заседанието представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов пита дали въпросната сума е предвидена в бюджета на НЗОК. Той изказва съмнение, че това е направено и изразява опасение, че ще се наложи тези пари да бъдат взимани от някое перо.
В отговор представителят на КТ „Подкрепа“ Тома Томов заявява, че средствата са част от капиталовите разходи на касата, предвидени по т.нар. инвестиционната програма. „Всяка година инвестиционната програма я режем и я ползваме за болнична помощ и никога не успяваме да я усвоим, тъй че едва ли 400 000 ще внесат някакъв проблем“, казва той.
Системата с електронен идентификатор трябва да бъде въведена в болниците и аптеките през 2016 г. Това е част от системата за контрол при хоспитализацията на пациентите и изписването лекарства за домашно лечение, заплащани от НЗОК. Става въпрос за идентификатор, които разпознава биометричните данни на пръста на човека и формира код от няколко цифри. До въвеждането му се стигна след като се оказа, че действащата в момента система за идентификация с лични карти не е напълно надеждна.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД