БЛС: Няма да има лимити, ако се преразпредели бюджетът на НЗОК

БЛС: Няма да има лимити, ако се преразпредели бюджетът на НЗОКАко се увеличат парите за СИМП и ПИМП с по 20 млн. лв., а за болниците бъдат добавени допълнително 194 млн. лв. от резерва на НЗОК, през следващата година няма да има лимити. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той заяви, че съсловната организация ще настоява за това вътрешно преразпределение на парите от резерва на касата, който е 316 млн. лв.
Според него увеличаването на средствата за извънболничната помощ ще доведе до облекчаване на диспансеризацията. По думите му така няма да се стига до прием в болница за всяко едно по-дребно влошаване на състоянието на наблюдаваните пациенти.
Той напомни, че един преглед при общопрактикуващ лекар или специалист в извънболничната помощ струва условно около 30-40 лв. Ако обаче пациентът бъде приет в болница, цената автоматично скача няколко пъти.
Д-р Грозев отбеляза, че за да се облекчи болничната помощ, е необходимо да се извадят някои дейности от там в извънболничната. „Тази разлика в цената ще отиде в други клинични пътеки, които спокойно могат да бъдат със завишена цена“, каза той.
Председателят на БЛС също така заяви, че в момента лечебните заведения използват около 65% от легловия си фонд. Според него ще бъде много добре да се създаде клинична пътека за продължително лечение. Той отбеляза, че тя ще струва около 50 лв. на ден и ще засяга три основни групи заболявания – сърдечносъдовите, неврологичните и хирургичните.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД