От средата на 2016 г. съкращават срока за изплащане на болнични с 5 дни

От средата на 2016 г. съкращават срока за изплащане на болнични с 5 дниХартиеният болничен няма да изчезне и служителят ще трябва да го носи лично на работодателя си. Причината е, че болничните листове няма как да се обжалват, ако те са изцяло онлайн. Така работещите ще продължат да носят на хартия болничния лист от личния си лекар на работодателя и след 1 януари. От догодина фирмите и самоосигуряващите се лица ще подават данните в НОИ по интернет. Така подават болничните и лекарите от средата на годината.
За да могат да подават болничните листове онлайн, фирмите трябва да се регистрират в сайта на НОИ с електронен подпис. Досега малко над 29 хил. работодатели и самоосигуряващи се са се регистрирали или са упълномощили счетоводител или друго лице да подава вместо тях данните. 20 хил. фирми са упълномощили близо 3800 счетоводители.
Средно на месец около 150 хил. фирми подават поне по веднъж болнични.
Няма краен срок за регистрацията. Ако обаче работодателят упълномощава друго лице да подава данните за болничните, трябва да попълни на хартия документа за това и да го занесе на място в териториалното поделение.
Ако самият той ще подава данните, не е необходимо да ходи на място в НОИ.
От средата на 2016 г. срокът, в който осигурителният институт ще изплаща обезщетенията, ще е с пет дни по-кратък - до десет дни след като постъпят данните от лекарите и от работодателите.
Около 1,9 млн. българи средно на година ще получават парите си от НОИ в по-краткия срок. До края на юни обаче той остава 15 дни, съобщава ежедневникът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД