Забележка
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'

БЛС смята, че има възможност за преговори за |НРД

БЛС смята, че има възможност за преговори за |НРДПарите в бюджета на НЗОК за 2016 г. може и да не стигнат, но нека да се има предвид, че по света парите за здраве никога не са достатъчно. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той отбеляза, че по-важното в случая е да се направи вътрешно преразпределение на средствата.
Д-р Грозев заяви, че БЛС настоява за увеличение на парите за СИМП и ПИМП с по около 20 млн. лв. Според него тези пари могат да бъдат извадени от резерва на НЗОК, който през следващата година ще е 316 млн. лв.
По думите му, целта на реформата е да бъде облекчена болничната помощ, която е скъпа. „Не бихме могли, а и никой не е в състояние да облекчи натовареността на болничната система, ако ние не отделим достатъчно средства, така че да можем да мотивираме колегите от извънболнчината помощ да свършат колкото е възможно по-качествена работа, за да няма такъв наплив за приемане в болницата, както е в момента“, каза д-р Грозев. Той напомни, че през 2014 г. и 2015 г. са регистрирани по около 2 млн. хоспитализации. Според него ако тази цифра се запази и през 2016 г, защото се смята, че това е таванът, а парите за болнична помощ се увеличат от 1,343 млн. лв. на 1,537 млн. лв., болниците биха се справили с тези средства и дори може да се говори за повишаване на някои цени на клинични пътеки. Естествено и нормално е ние да се стремим заплащането на медицинската услуга да бъде в доста по-достоен размер спрямо колегите, които осъществяват тази дейност, добави той.
Запитан за ситуацията около преговорите за рамковия договор и дали се готвят лекарски протести, д-р Грозев напомни, че през Закона за бюджета на НЗОК се направи опит БЛС и БЗС да бъдат извадени от преговорния процес през 2016 г. Според него благодарение на здравия разум на парламентарната здравна комисия и партиите в Народното събрание се е стигнало до компромис. По думите му основните текстове, които са пречели, са премахнати или омекотени. Така че, възможността за преговори вече съществува и ние сме в процес на организиране на преговорите за 2016 г. за НРД, който трябва да влезе в сила от 1 април, напомни той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД