Зам.-министър д-р Бойко Пенков: Поне 10% от пациентите в болниците не са с показания за приемане

Зам.-министър д-р Бойко Пенков: Поне 10% от пациентите в болниците не са с показания за приеманеТ.нар. индивидуален пакет в извънболничната помощ ще важи само за диспансерно наблюдаваните заболявания и болестни състояние. Останалите пациенти ще продължават да ползват направления при нужда от специализирана извънболнична помощ. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков. Защото иначе няма как. Аз съм млад, здрав човек и ми няма нищо, непознат съм за системата, но ето сега Бойко Пенков примерно има хрема, трябва да отида на лекар, аз съм съвсем нов човек за системата, за пръв път посещавам общопрактикуващия си лекар и ако той види, че имам нужда от консултация, тогава ми пише един талон за това остро състояние и ме праща за консултация, обясни зам.-министърът.
Той призна, че има риск от злоупотреби след влизането в сила на двата пакета за лечение, но посочи, че се взимат мерки. Знаете, че току-що е приет законът за бюджета, бяха предложени и одобрени от парламента текстове, свързани с контрола, който трябва да оказва касата, коментира той и отбеляза: Средният ръст на повишаване на приемането в болници в Европа е 3 до 5 процента, в България е 13-15 процента. Значи имаме минимум едни 10 процента приети болни не с показания за приемане, минимум такива.
По думите му, за пресичане на злоупотребите със системата своята роля ще изиграе и е-здравеопазването. Надяваме се някъде края на март да имаме работещи прототипи и поне три от най-важните модули – електронна рецепта, направление, запис електронен здравен запис да стартират от 1 април заедно с рамковия договор, обясни той.
Зам.-здравният министър изрази надежда за следващата година да бъде създадена устойчивост и предвидимост в системата. Това може да се постигне с новия начин на финансиране, което предлагаме на болниците и да има яснота от самото начало на годината коя болница с какъв бюджет разполага, и то не месец по месец, а просто на годишна база. Така колегите спокойно биха могли да си предвидят дейностите вътре, така че да задоволят потребностите на хората и хем самите болници да не страдат, каза д-р Пенков.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД