Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС на лекарствата

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС на лекарстватаПарламентарната здравна комисия не одобри предложенията на депутати от Атака и на независимия народен представител Георги Кадиев ДДС за лекарствата да отпадне или да бъде намален. От Атака обосноваха своето предложение за нулева ставка с това, че при премахването на ДДС ще намалеят разходите за болнична помощ, защото пациентите ще имат достъп до по-евтини медикаменти. Според депутатите България може да се възползва от директива на Европейката комисия, която регламентира, че за две сфери ставката може да е по-малка. От Атака смятат, че лекарствата могат да бъдат причислени към тях.
Георги Кадиев не присъства в залата, за да защити своето предложение, но стана ясно, че то е за 8% ДДС за медикаментите.
От МЗ изразиха становище, че няма яснота доколко намаляването на данъка ще се отрази върху цените на лекарствата. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че в министерството винаги ще подкрепят идеите за редуциране на цените и подобряване на достъпа на пациентите. Той обаче напомни, че вече са предприети други мерки, които са достатъчно ефективни. Една е от тях е 20% отстъпка, която индустрията дава за всички лекарства, реимбурсирани от НЗОК. Не трябва да се забравя, че предстои и въвеждането на ограничение върху сумите, които пациентите ще доплащат за медикаменти в размер на 60% от цената на най-евтиния препарат в група, отбеляза той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД