Очакваният дефицит на НЗОК е 10 млн. лв.

Очакваният дефицит на НЗОК е 10 млн. лв.Дефицитът в бюджета на НЗОК в края на годината ще бъде под 10 млн. лв. Това съобщи представителят на Министерството на здравеопазването в Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия.
Депутатите разгледаха доклад за изпълнението на бюджета на здравния фонд до 30 юни и прогноза до края на годината. Той бе представен от директора на финансовата дирекция на НЗОК Ганка Аврамова. Тя отбеляза, че към средата на годината разходите са били в размер на 51,6% от годишния план. Прогнозата на експертите на касата към тогавашния момент са били, че дефицитът ще бъде в размер на около 100 млн. лв.След като обаче бе въведена мярка индустрията да започне да връща средства за лекарства, реимбурсирани от касата, и бе повишен контролът върху разходите за лекарства, прогнозираната сума е била намалена до 45 млн. лв., обясни Аврамова.
Д-р Пенков потвърди, че благодарение на мерките, предприети от ръководството на НЗОК, дефицитът е бил стопен от 100 млн. лв. на 45 млн. лв. Той обаче напомни, че се очаква също така повишена събираемост на здравни вноски от страна на НАП. За момента сумата е около 37 млн. лв., но може да бъде и по-голяма. Според него по този начин, наред с останалите мерки, недостигът ще падне под 10 млн. лв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД