Нова наредба регламентира дейността на центровете за балнеоуслуги

Нова наредба регламентира дейността на центровете за балнеоуслугиЗа първи път у нас се приема нормативен акт, който въвежда ясна регламентация на устройството и дейността на центровете, предлагащи различни видове балнеологични услуги. Това съобщи д-р Илза Попова, секретар на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина. Новата наредба на Министерството на туризма, която в близките дни ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“ стана факт след продължителни обсъждания в работната група експерти от МЗ, Министерството на туризма, специалисти от нашата асоциация и други заинтересовани страни, коментира тя.В допълнение специалистката поясни, че това е една голяма стъпка във вярната посока, защото с влизането в сила на тази регулация ползващите такива услуги ще имат гаранция за високо качество, съответстващо изцяло на добрите световни практики.
Занапред балнеологичните (медикъл СПА) и таласотерапевтичните центрове ще бъдат регистрирани по реда на Закона за лечебните заведения и сертифицирани, като ще подлежат на контрол от страна на РЗИ, но и на Комисията за защита на потребителите.
В тези структури ще работят лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина, които ще ръководят и контролират дейността на останалия медицински и обслужващ персонал, а прилаганите практики изцяло ще съответстват на националния стандарт по физикална и рехабилитационна медицина, обясни д-р Попова. По нейните думи това е не само начин българските граждани да получат пълноценна и качествена медицинска грижа, но и път да бъдат привлечени чуждестранни туристи, които търсят лечение и възстановяване на високо ниво под компетентен медицински контрол. Според наредбата СПА и уелнес центровете ще предлагат единствено туристически продукт, като няма да има изискване в дейността им да участват медицински лица.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД