„Медицински одит” влезе във Великотърновската болница по сигнал за нередност при операция

„Медински одит” влезе във Великотърновската болница по сигнал за нередност при операцияСлужители на Изпълнителна агенция “Медицински одит” влязоха тази сутрин във великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов”. Причината е сигнал от страна на пациент за нередност при операция на гръбнака.
Миналата седмица Сашо Чуков сигнализира в предаването „Господари на ефира“ за случая.  За операцията с родителите ми платихме 2160 лв. за костен цимент, 400 лв. за стая и 58 лв. такса за медицински услуги. След операцията имах болки в главата, които не отшумяваха, и исках отново да бъда изследван. На 29 септември бях отново подложен на скенер. Д-р Генова ми каза, че имам хематом в мозъка и трябва да бъда опериран, разказа Чуков.
Той обаче отказал и поискал документите си, за да се консултира с друг специалист.
В болница в Плевен след изследване със скенер било констатирано, че пациентът не е имал счупване на гръбначен прешлен и не се е налагало инжектиране на костен цимент.
Вчера предаването излъчи втората част на репортажа за случая на Сашо Чуков. Там д-р Дафина Генова от великотърновската болница отбеляза, че операцията се е налагала и е била по индикации. По думите й пациентът може да е благодарен, че се е разминал с такава интервенция, тъй като на друго място биха му направили „по-лоши” неща. Щяха да му забият 8 винта, без да им мигне окото, коментира тя.
Лекарката заяви, че само ИАМО може да установи дали е взела правилно решение. Доказано е скенеграфски, че Сашо Чуков е с фрактура на пети прешлен. Близките му се съгласиха и ние го подготвихме за операция. По време на поставянето на вертебло-иглите, се оказа, че израстъците на прешлена са счупени и циментът изтича навън. При такава ситуация медицинското изискване е хирургичната интервенция да се спре. Имало ли е или не нужда от тази операция, вие не може да ми кажете. Решавам аз, заяви д-р Генова.
Служителите на ИАМО са в неврохирургично отделение и разпитват лекари и персонал по случая, твърдят очевидци. Проверката вероятно ще продължи до края на седмицата. Очаква се в най-скоро време резултатите от нея да бъдат оповестени, както се ангажира в предаването „Господари на ефира” заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който лично следи случая.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД