Нов хирургичен метод лекува пациенти с диабет 2

Нов хирургичен метод лекува пациенти с диабет 2Нов хирургичен метод успява да доведе пациенти с диабет тип 2 до ремисия в 90% от случаите, което означава, че след операцията пациентите нямат нужда от инсулин и орални хапчета за контрол на заболяването. Не им се налага да приемат и медикаменти срещу холестерол и високо кръвно, които често съпътстват захарната болест. Това каза д-р Турул Демирел от болница „Медикал Парк Газиосманпаша“ в Турция. Засега обещаващият нов метод се прилага само от десетина хирурзи в няколко държави по света - Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция.
Става въпрос за т. нар. илеална интерпозиционна операция, която представлява „изместване“ на червата.
Това е лапароскопска (затворена) операция, която изисква много висок професионализъм, обясни д-р Демирел. Подходяща е за пациенти с диабет тип 2, които са със запазен инсулинов резерв в панкреаса и са на възраст 18-65 години. Обикновено операцията продължава 3.5-6 часа, а пациентите се възстановяват за 5-6 дни след операцията и започват да се хранят по нормален начин.
Този тип хирургична намеса е различна от обичайно използваните до момента методи на бариатричната хирургия, прилагани при пациенти със затлъстяване и диабет. За разлика от тях, илеалната интерпозиционна операция може да се прилага и при пациенти с диабет, които нямат наднормено тегло, и не води до малабсорбция, т.е. неусвояване на хранителни вещества, посочва специалистът.
До момента д-р Турул Демирел е приложил новия метод при 41 пациенти с тежка форма на диабет. Преди това те са живели с диагнозата от 3 до 30 години. При всички са били налице лош контрол на кръвната захар и висока нужда от инсулин, а при голяма част от тях е имало и нарушения в работата на органите. След операцията 36 от пациентите са влезли в пълна ремисия, т.е. оставили са оралните си анти-диабетици и инсулина и са продължили да се хранят по нормален начин. При един от оперираните няма никакво подобрение, а при останалите приемът на лекарства значително е намалял и качеството на живот се е повишило, разказва д-р Демирел. Резултатите до момента сочат, че с илеалната интерпозиционна операция успяваме да преборим диабета в 90% от случаите и мисля, че можем да оценим това като добро постижение, допълва хирургът. Според него ефектът от операцията зависи от много фактори, сред които продължителността на заболяването, съпътстващи хронични болести, както и от редица семейни и генетични фактори. Колкото по-рано обаче се оперира пациентът, толкова по-високи са шансовете за успех, защото с всяка изминала година инсулиновият резерв в панкреаса може да намалее или да се изчерпи.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД