София и Пловдив не подкрепят националната здравна карта

София и Пловдив не подкрепят националната здравна картаСъкращаването на броя на болничните легла от 48 000 на 26 000 неминуемо ще доведе и до съкращаване на персонала наполовина. Това каза председателят на Столичната колегия на БЛС проф. Милан Миланов по повод на създаването на национална здравна карта. Той отбеляза, че областната карта за София се прави така, че не е съобразена с нуждите на столицата. По думите му тя има една много сериозна слабост – не е отчетено демографското движение на пациенти от други области.
Проф. Миланов заяви, че 60% от пациентите, които се лекуват в София не живеят там. Според него дори леглата на болниците в столицата да се съкратят драстично хората ще продължават да идват за лечение в столицата. Той напомни, че университетските и частните болници са обезпечени с добри кадри, нова апаратура и имат отлична архитектура.
По думите му, през последните години много подобрения са направени и в общинските болници в София. Още повече и Конституцията и законите казват, че гражданинът е свободен в своя избор къде да се лекува, добави проф. Миланов.
Председателят на пловдивската колегия д-р Георги Кръстев отбеляза, че положението в Пловдив е идентично. Той каза, че в областта има 7289 легла, а трябва да бъдат съкратени 2200. По думите му това ще създаде напрежение, защото има много добри болници. Д-р Кръстев добави, че лекарите изчакват да видят какви ще бъдат критериите за сключване на договор с НЗОК. Не виждам как тази здравна карта ще заработи, заяви накрая той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД