1 декември – Световен ден за борба със СПИН

1 декември – Световен ден за борба със СПИНВсички осъществявани досега дейности по превенция и лечение на HIV/СПИН ще бъдат включени в новата национална програма, която се разработва и ще влезе в сила до края на януари 2016 г. Това заяви зам.-министър Адам Персенски на пресконференция в МЗ по повод отбелязването на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва днес. Д-р Персенски посочи, че няма никакво основание за притеснения от страна на пациенти и неправителствени организации и МЗ няма да абдикира от задълженията си след оттеглянето на Глобалния фонд. Междувременно, до септември 2016 г. фондът ще предостави на страната ни допълнително 1 млн. евро, уточни зам.-министърът. Нов момент в националната програма ще бъде въвеждането на принципа на незабавната терапия, утвърден с последните международни консенсуси и препоръки, които препоръчват старт на терапията още при откриването на HIV, стана ясно още на пресконференцията днес. Световните експерти са категорични в становището си, че изместването на началото на антиретровирусната терапия не само оказва положителен ефект върху здравето и качеството на живот на вирусоносителя, но има и превантивен ефект върху партньора или партньорите му, а по този начин се постигат значителни ползи за общественото здраве.
Нивото на разпространение на СПИН у нас в момента е едно от най-ниските в Европа
и общият ни стремеж трябва да бъде задържането на тази тенденция, категорични бяха експертите на здравното ведомство. По думите на д-р Адам Персенски МЗ е предприело насочени действия за диверсифициране на разходите, като е децентрализирало услугата и покрива стойността на метадоновото лечение на HIV позитивни наркозависими. Сега нископраговите метадонови програми се прилагат не само в София, но и Пловдив, Пазарджик и Варна, а общият им капацитет е 400 места. Министерството изпълнява стриктно и законовото си задължение да осигурява заплащането на лечението на здравнонеосигурените пациенти, които се нуждаят от специфична терапия. Само за 1 година общите разходи за лекарства на HIV позитивни възлизат на 16 млн. лв., което представлява над 2% от всички средства на здравната каса, допълни зам.-министърът и допълни, че за гарантиране непрекъснатостта на терапията е създаден и резерв от медикаменти за антиретровирусна терапия на стойност около 1 млн. лв., който се поддържа и попълва непрекъснато.
България е страната в Европа с най-добре развита мрежа от кабинети за анонимно консултиране и изследване (КАБКИС) и те определено изиграха голяма роля в работата ни по ограничаване на разпространението на инфекцията – 53% от новорегистрираните HIV позитивни лица са открити именно там, заяви д-р Тонка Върлева, ръководител на Националната програма за превенция на HIV СПИН. към МЗ.
Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже у нас да е 5 пъти по-голям от броя на жените,
близо 90% от новорегистрираните са инфектирани по хетеросексуален път, от тях – 51% при хомо- или бисексуален контакт и 38% - при хетеросексуален контакт, представи данни д-р Върлева. Тя подчерта, че 11% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, но по-важното е, че процентът на вирусоносителите в тази група продължава да намалява. Изразени промени се наблюдават и във възрастовото разпределение на HIV позитивните – в момента пикът се измества към зрялата възраст – между 30 и 49 години, в която група попадат 54% от новорегистрираните, докато през 2008 г. 56% от потвърдените вирусоносители са били в по-млада възраст – между 20 и 29 години (за сравнение сега те са 35%). Преобладаващата част от новоинфектираните живеят в големите градове, най-много са те в София – 80, докато в 4 области има само по 1 – Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол, сочат данни на здравното ведомство. 204 са новооткритите случаи към 25 ноември т.г. при изследвани 258 241 лица.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД