Близо 37 млн. души в света са носители на HIV вируса

Близо 37 млн. души в света са носители на HIV вирусаУтре за пореден път ще бъде отбелязан Световният ден за борба със СПИН. По данни на СЗО към края на 2014 г. 36,9 млн. души по света са носители на HIV вируса, а до този момент броят на починалите от болести, свързани със СПИН, надхвърля 1,2 млн. души. Независимо от мащабите на инфекцията, днес се отчита значителен напредък в овладяването й. Всичко това стана възможно благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение, подчертават експерти на световната организация. Статистиката днес сочи, че по обобщени данни към средата на 2015 г. 15.8 млн. от носителите на HIV вече имат достъп до антиретровирусна терапия, докато една година преди това - към юни 2014 г., лекуваните са били 13.6 млн.
Динамиката на този процес през годините показва, че 41% от всички възрастни и 32% от всички деца през 2014 г. са получавали необходимото им лечение, докато 4 години по-рано - през 2010 г., тези проценти са съответно 23% и 14%. Доказателство за големия прогрес в борбата със СПИН според специалистите е и фактът, че вече 73% от бременните жени имат достъп до антиретровирусна терапия, което е предпоставка да се избегне заразяването на техните бебета. Друга изключително позитивна тенденция е намаляването на броя на новозаразените с HIV деца - техният брой е с 50% по-малък днес в сравнение с 2014 г.
През тази година са открити нови 126 българи с ХИВ инфекция при изследвани над 151 343 лица, като 90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция у нас са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ към 25 юли 2015 г. Така носителите на ХИВ в страната са 2169 души. Според статистиката на здравното ведомство към 30 юни 2015 г. общо 1017 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 774 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинираната терапия и проследяването на всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от МЗ независимо от техния здравноосигурителен статус, което е важна предпоставка за цялостното справяне с проблема, категорични са експертите. „Лечението в световен мащаб е достигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентите терапия, каквато предоставят и развитите държави“, посочи пред медиите проф. Татяна Червенякова - изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".
В навечерието на деня за борба със СПИН експертите споделят категоричното си становище, че светът е на крачка от това да спре HIV епидемията до 2030-та година. Според Програмата на ООН за HIV/СПИН (UNAIDS) в следващите петнайсет години в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 млн. новооткрити случаи на HIV инфекцията и 21 млн. смъртни случаи вследствие на СПИН.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД