МЗ не е издавала заповед спешни пациенти да не се карат в частни болници

Зам.-здравният министър д-р Ваньо ШарковОт МЗ не е издавана заповед, писмена или устна, Спешна помощ да не кара пациенти в частни болници. Това заяви категорично зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Първото, което искам да кажа е, че никой от МЗ не работи с устни заповеди. Второто, което е, има си нормативен регламент, който казва: „Пациентът на Спешна помощ се транспортира в най-близкото лечебно заведение със съответното ниво на компетентност, където може да му бъде помогнато“, коментира той и допълни: Всички наши линейки имат джипиес системи. Техният път от мястото на оказване на Спешна помощ от адреса до съответното лечебно заведение може да бъде проверен.
Във връзка с това зам.-здравният министър заяви, че един от критериите за това НЗОК да прави избор на лечебните заведения, с които да сключва договор при излишък на легла в конкретни региони, би трябвало да бъде наличието на спешно приемно отделение.
По отношение на изготвянето на националната здравна карта д-р Шарков коментира: Нека да кажем, че цялата процедура тепърва е започнала. Засега областните комисии по изработване на областните здравни карти са готови със своите предложения и ги изпращат в МЗ. Това, което мога категорично да кажа е, че да, има излишък на болнични легла, както в цялата държава, който е наистина над 6 000 легла. Тепърва тези анализи ще покажат точното число. Това, което мога да кажа е – част от тези легна няма необходимост да бъдат закривани, тъй като имаме разговори с НЗОК и от следващата година стартира за първи път, след като години наред се говореше за необходимостта от клинична пътека за продължително лекуване. Тази клинична пътека ще бъде стартирана от следващата година, ще бъде финансирана и съответно част от тези легла могат да бъдат преобразувани в легла за продължително лечение.
Зам.-министърът информира още, че са постигнати съгласия по 99% от проблемните текстове в проектозакона за бюджета на касата, с които се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Този разговор го проведохме. Ние сме показали, че сме готови да чуем не само БЛС. Имахме разговор и със зъболекарския съюз. Има конкретни предложения. Постигнали сме съгласия по, да кажа, 99% от нещата, коментира той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД