Ревматичните заболявания липсват от Наредба 39 за диспансеризацията

 Ревматичните заболявания липсват от Наредба 39 за диспансеризациятаРевматичните заболявания не са включени в проекта за промени в Наредба 39 за диспансеризацията и този факт много силно ни безпокои. Това заяви на пресконференция зам.-председателката на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит Анета Драганова. Тя поясни, че липсата на ясни и осъвременени критерии за качествено проследяване на болните, за пореден път ги обрича на забавеното или отложено лечение, както и на липса на достъп до квалифицирани грижи и компетентно наблюдение.
Силно притеснени сме от факта, че институциите продължават да си прехвърлят топката, като бавят вземането на сериозно и отговорно решение за начина, по който ще бъдем лекувани и проследявани.
Това подчертаха Роза Чеглайска и Живко Янков от Асоциацията на пациентите с болест на Бехтерев. По техните думи десетки болни, които са подали протоколите си за одобрение от НЗОК, от няколко месеца очакват нейното решение, а през това време тяхното състояние се влошава.
Пациентите също така са притеснени от факта, че по-голямата част от ревматолозите отказват да поемат тяхното диспансерно наблюдение.
Междувременно от НЗОК обявиха, че няма причини за безпокойство от страна на пациентите с ревматологични заболявания относно тяхното лечение с медикаменти, заплащани напълно или частично от касата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД