Бюджетът на касата за 2016 г. ще е със 129 млн.лв. повече

Бюджетът на касата за 2016 г. ще е със 129 млн.лв. повечеНационалната здравна карта няма да закрепости пациентите по области, както твърдят някои. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Тя отбеляза, че пациентите имат възможността да направят свободен избор на лечебно заведение. По думите й всеки български гражданин може да се лекува там, където има най-голямо доверие към специалистите. Според нея здравната карта ще даде възможност да се планират инвестициите в здравеопазването и ще осигури относително равномерен достъп на населението до здравеопазване.
На въпрос какво е мнението й за лимитирането на дейности д-р Дариткова отговори, че лимитиране е имало винаги в последните години. Когато приемаш бюджет, който все пак има финансова рамка е нормално да има някакво разпределение на ресурсите, още повече че медицината работи на основната на медицинската статистика.
Т.е. имаме все пак някакви параметри на заболеваемост в отделните региони. За голямо мое съжаление признавам, че на база на клиничните пътеки тази статистика напоследък доста е изкривена. Регулативни стандарти винаги е имало. Има и механизми, които дават възможност на специалистите да променят параметрите на това, което са получили, като направления, като пари за изследвания, каза тя. Депутатът добави, че болниците имат възможност да се обръщат към касата за повече пари, при условие, че няма достатъчно финансов ресурс, осигурен през делегираните бюджети.
Д-р Дариткова също така коментира, че бюджетът на НЗОК през 2016 г. ще бъде със 129 млн. лв. повече. Според нея в рамките на икономическите възможности на държавата това е един добър ръст на парите на касата. Оттук нататък има възможност да се правят реформи. Трябва тези реформи да почиват на една добре приета нормативна база, каза тя.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД