Нарастват разходите за онкомедикаменти за болнична помощ

Нарастват разходите за онкомедикаменти за болнична помощВсе още няма взето решение дали плащания към аптеките за месец ноември ще бъдат отложени за януари 2016 г. Това каза представителят на БСК в Надзорния съвет на здравната каса Григор Димитров, като уточни, че подобна мярка за момента е само в рамките на дискусията. Възможността плащания към аптеките да бъдат отложени за следващата година беше анонсирана на последното заседание, като предложението идва от финансовите експерти на НЗОК. Обсъжданият период е 1-15 ноември.
Димитров отбеляза, че в разчетите за плащанията, има предвидени такива към аптеките в рамките на месец ноември, когато трябва да се направят две плащания от по 26 млн. лв. По думите му дали надзорът ще се съгласи с предложението на експертите на касата, ще стане ясно след 10 декември, когато надзорниците ще знаят как ще приключи годината НЗОК. Тогава ще бъде известно дали в бюджета на касата има някакъв дефицит.
Представителят на БСК потвърди информацията, че има нарастване на разходите за онкологични медикаменти за болнична помощ. Според него това е станало след премахването на лимитите за тях от средата на годината. Той също така обясни, че през последните месец на годината винаги има повишаване на тези разходи. Димитров се позова на наблюденията на специалистите в касата, че септември и октомври в болница влизат повече хора и това е тенденция, която продължава вече много години. Той добави, че от НЗОК извършват проверки колко от отчетените превишени разходи за онколекарства са реални. По думите му, ако те се окажат истински, каста ще трябва да използва тези цифри като база, по която да изчисли разходите си за 2016 г.
От стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет се разбира, че през въпросните месеци средномесечният разход за онкомедикаменти в болниците е около 22 млн. лв. До средата на 2015 г. той е бил близо 18,5 млн. лв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД