Растат алергиите към импланти

Доц. Жана КазанджиеваНикел, хром и кобалт са най-често срещаните алергени у нас, като България напълно потвърждава тази ясно изразена европейска и световна тенденция от последните години. Това съобщи на пресконференция днес доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество.
В света все повече се обръща внимание на продукти и предмети от всекидневието, за които преди дори не се е допускало, че може да причиняват алергия. Такива на първо място са навлезлите в последните години електронни цигари, но така също и рамките за очила, предпазните колани в колите и щипките за мигли, посочиха дерматолози.
25% от хората у нас са с контактен дерматит, след него по честота се нареждат атопичният дерматит и ортикарията.
25% имат алергия към никел, 11,7% към кобалт, а 6,1% показват положителна реакция към хром, цитира данни от проучване на българските дерматолози доц. Казанджиева. При жените зачестяват тежките контактни дерматити около очите, сериозно нарастване се наблюдава и при двата пола по отношение алергиите към медицински импланти. Не по-малко според специалистите са и всекидневно употребявани продукти, като парфюми и кремове и особено престоялата бяла козметика в отворени кутии, защото тя отделя оксидирани терпени, които са силен алерген, допълниха дерматолозите.
Приблизително 30 на сто от децата у нас развиват някаква алергия. Най-често срещани са алергичните реакции към мокри кърпички и почистващи препарати, подчерта детският дерматолог доц. д-р Здравка Демерджиева. Според нея световните специалисти вече не намират за толкова опасни домашните любимци.
Тази година за седми пореден път ще бъде проведена национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. От 30 ноември до 4 декември университетските кожни клиники в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, „Токуда болница“ и Кожна амбулатория в Русе ще отворят врати за безплатни прегледи и тестуване. Организатори са секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и Европейската инициатива за превенция на професионалните кожни болести (EPOS).
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД