Българите подкрепят данък обществено здраве

Българите подкрепят данък обществено здравеПовече от половината българи (53%) подкрепят въвеждането на данък обществено здраве. Това показва изследване на „Алфа Рисърч”.
Подкрепата за въвеждане на данък „обществено здраве“ преобладава както сред хората с по-високо материално положение, така и сред най-ниско доходните, определяни като потенциално най-потърпевши. На пръв поглед това изглежда парадоксално, но трябва да се има предвид, че тъкмо последните са  най-притеснени за качеството и състава на  продуктите, които консумират, отчитат анализаторите. Поради това, когато става въпрос за здравето, и особено за здравето на децата, акцентът е не върху поскъпването на продукти с рискови за здравето съставки, а върху промяна в рецептурите на производителите, която би ограничила рискове за здравето, произтичащи от използваните съставки в хранителните продукти.
Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията на хората обаче са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%).
Данните сочат, че българските граждани са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от данъка. Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са запознати дали в използваните от него продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.
От изследването става ясно, че министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е сред тримата най-подкрепяни министри от правителството. На първо място е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова с 36,5%, следвана от д-р Москов и социалния министър Ивайло Калфин с по 20%. От „Алфа Рисърч“ отбелязват, че подобна подкрепа за министри в невралгичните здравна и социална сфери, не е регистрирано за нито един от предишните кабинети. Според общественото мнение здравеопазването е една от сферите, където хората виждат известен положителен напредък. В същото време 81% от анкетираните смятат, че здравеопазването е сектор, който се нуждае от допълнително финансиране. Според тях това трябва да е една от приоритетните сфери на Бюджет 2016 г.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД