Искат рестарт на системата на ТЕЛК

Искат рестарт на системата на ТЕЛКСистемата на ТЕЛК се нуждае от рестарт. Това заявиха бившият социален министър Христина Христова и председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.
Повод за разговора с тях бяха проблемите на лекарите, работещи в ТЕЛК. В началото на този месец почти всички лекари от ТЕЛК – Пловдив хвърлиха оставки, защото сегашната система ги принуждава на практика да си плащат, за да работят.
Според закона, когато едно решение на ТЕЛК се обжалва и отмени, средствата трябва да се възстановят от комисията, взела решението.
Същевременно, решенията на ТЕЛК влизат в сила веднага, независимо дали впоследствие биват обжалвани. Така средствата за съответната инвалидна пенсия започват да се изплащат веднага, а обжалванията понякога продължават по година и половина. Ако окончателното решение постанови отмяна на решението на ТЕЛК, комисията трябва да върне средствата, изплащани до момента на човека с увреждане, с лихвите.
Заплатите на работещите в ТЕЛК лекари пък варират от 560 лв. за член на комисия до 600 лв. за председател, отбеляза Христина Христова и попита: Кога едно обжалвано дело, което е отменено от по-висша инстанция, се плащат щетите от съдията от по-низшата инстанция? Тя отбеляза още, че лекарите, работещи в ТЕЛК, трябва да имат специалност, 5 години стаж по специалността и същевременно нямат право да работят другаде. Същевременно натовареността там е огромна: сега някои комисии приемат документи за освидетелстване за 2017 г., посочи Христова и заяви, че годишно през българските ТЕЛК-ове минават по четвърт милион души.  
Макар много сериозен и абсурден, това далеч не е единственият проблем в ТЕЛК-системата. Познаваме и случаи, например хората в цели села са глухи, в други села са с друго увреждане. Очевидно имаме проблем, който трябва да се решава, отбеляза бившият социален министър.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД