Близките на пациентите също ще могат да им купуват лекарства

Близките на пациентите също ще могат да им купуват лекарстваБлизките на пациентите също ще могат да им купуват лекарствата. От догодина ще бъде въведен персонален идентификатор, който ще разпознава роднините “до трето коляно”, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред журналисти.
Здравният министър д-р Петър Москов лансира идеята за въвеждане на пръстов отпечатък при хоспитализации и при получаването на лекарства в аптеките с цел още по-сериозно затягане на контрола. Това обаче породи опасения дали възрастни и тежко болни хора ще могат да си получават лекарствата.
Шарков подчерта, че с бъдещия персонален идентификатор тези опасения отпадат. С въвеждането му властите се надяват да спрат ненужните хоспитализации и надписването на лекарства.
Монтирането на новите четци ще започне скоро, каза още зам.-министърът. Един подобен апарат струва 20 евро, допълни той.
Шарков посочи, че няма опасност пациенти в тежко състояние да останат без лечение, след като бъдат въведени двата пакета за медицинска помощ. По неговите думи след реформата не може да става дума за лимити на лечение, особено що се отнася до основния пакет, в който попадат спешните случаи, пациентите със социално значими хронични заболявания и децата.
Зам.-министърът подчерта, че болниците в страната отдавна са достигнали тавана на хоспитализации и така или иначе тази бройка вече няма как да бъде надвишена. При наличие на пациенти, които попадат в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния обаче, заложеното като обем дейност ще бъде увеличавано, обясни той.
Междувременно се обсъжда дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от НЗОК. По думите на Ваньо Шарков те трябва да бъдат реално остойностени.
Д-р Шарков заяви, че се очаква до края на месеца да бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина. В документа е разписано въвеждането на т. нар. медицински триаж - метод за оценка на степента на спешност. Предвижда се в сила да влязат три степени, обозначени с червен, жълт и зелен код. При най-тежките случаи линейките на Спешна помощ ще пристигат за максимум 8 минути след повикване.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД