Около 200 са зъболекарите у нас, занимаващи се с имплантология

Около 200 са зъболекарите у нас, занимаващи се с имплантологияЗа да бъде решен проблемът с масовото обеззъбяване у нас, трябва на национално ниво да си отговорим на въпроса какво орално здраве искаме да постигнем като цяло. Това коментира пред журналисти днес водещият български имплантолог и орален хирург д-р Бранимир Кирилов. Вече сме наясно, че у нас 120 000 души са тотално обеззъбени, но продължаваме да не обръщаме внимание и да не говорим за огромния брой кариеси, пародонтити и умъртвени зъби, алармира специалистът. Ако това пренебрежително отношение продължава, след 30 години вероятно ще говорим за 500 000 тотално обеззъбени, посочи д-р Кирилов. Решението на тези проблеми според него трябва да се вземе на национално ниво с участието на политици, общество и гилдията на денталните лекари, като в неговото търсене се ръководим от ясно виждане към какво орално здраве се стремим за всички възрастови групи – деца, ученици и младежи, хора в зряла възраст и пенсионери, подчерта специалистът.
Все още остава отворен въпросът за регламентирането на система на квалификация по имплантология у нас, категоричен бе д-р Кирилов.
По неговата преценка в момента у нас имплантология работят около 200 дентални лекари. Настояването на отделни личности да бъде въведена специализация по имплантология не е свързано с оптималното решаване на въпроса, а по-скоро с удовлетворението на лични интереси и амбиции за раздаване на лицензи, изрази мнение той. Специалистът призова още за широка дискусия по темата, в която да бъдат представени заинтересованите страни – гилдията на денталните лекари, политиците и обществото, като крайният резултат бъде създаването на правила за имплантологичната дейност.
Д-р Кирилов подчерта, че не бива на обществото да се внушава, че имплантите са единственото и универсално средство за лечение при липсващи зъби. Факт е обаче, че все още информираността на хората у нас по тези въпроси е слаба и Българският зъболекарски съюз трябва да влезе в ролята си с подходящи инициативи за промяна в тази посока, обобщи имплантологът.

„Здравна поща”
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД