Дефицитът на патолози у нас е драматичен

Дефицитът на патолози у нас е драматиченДефицитът на кадри в патологията е драматичен, в момента у нас работят 90 специалисти, 20% са в пенсионна възраст, като сред работещите има и  над 90-годишни. За това алармираха по време на семинар за журналисти водещи български патолози, сред които националният консултант доц. Анна Михова, председателят на научното дружество доц. Радина Иванова и проф. Савелина Поповска, ръководител на катедра в МУ–Плевен. Независимо, че през последните години броят на болниците нарастваше непрекъснато, броят на патолозите рязко намаля и към настоящия момент се оказва, че имаме 320 болници, за които са необходими такива специалисти, но работят само 90 колеги, и то при неимоверна натовареност, подчерта проф. Поповска. Това на практика означава, че на една българска болница се пада по четвърт патолог, допълни специалистката.
Изключително натоварване поради огромен и постоянно нарастващ обем и детайлизиране на изследванията, липса на достатъчно лабораторен персонал,недостатъчно добре функционираща система за контрол, трудности при продължаващото обучение и поддържането на квалификацията, пренебрежително отношение на болничните ръководства – това са част от пречките, с които всекидневно се сблъскват българските патолози, стана ясно още по време на семинара.
Патологична дейност е включена в 77 клинични пътеки, факт е обаче, че  няма ясна регламентация за това каква част от стойността на пътеката трябва да бъде заделена за заплащане на тези изследвания и за труда на патолога, без който точната диагноза не може да бъде поставена, казаха още специалистите. В допълнение те посочиха, че не среща разбиране и идеята да има доплащане за по-скъпи реактиви, които се използват при по-специфични изследвания. Специалистите определиха този подход като странен и неправилен, тъй като вече има прецедент в други области -  допуска се например регламентирано доплащане в хирургията, където стойността на операцията се покрива от Здравната каса, но болният сам закупува консумативите и медицинските изделия, използвани при интервенцията.
Само 30 млади лекари специализират в момента обща и клинична патология, при положение, че те трябва да са минимум 210, за да разчитаме на ново попълнение в нашите лечебни заведения. Никой обаче не може да каже колко от тези специализанти ще останат в България и дали изобщо ще остане някой след като придобият специалност, посочиха доц. Анна Михова и доц. Радина Иванова. Ако условията на труд и професионално развитие останат същите и ако не се промени заплащането на патолозите, едва ли можем да се надяваме, че тези млади хора ще преосмислят решението си и ще предпочетат да работят  в нашите болници, допълниха  още те.
Обществото ни е длъжник на патолозите, хората трябва да бъдат по-добре информирани  за истинската стойност на знанията и труда на патолога, без които поставянето на точната диагноза е немислимо, подчерта доц. Анна Михова. За да бъде предизвикано общественото внимание, тази година за първи път  у нас ще бъде отбелязан Международния ден на патологията – 18 ноември, съобщи националният консултант.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД