България с реална перспектива за собствено производство на изотопи за онкологична диагностика

България с реална перспектива за собствено производство на изотопи за онкологична диагностикаПерспективата България да развие собствено производство на разнообразна гама от изотопи за нуждите на онкологичната диагностика и терапия е съвсем реална. Най-късно през втората половина на 2017 г. вече ще можем да предоставяме на българските болници разнообразна гама от изотопи, ще можем да развиваме радиофармация в пълен обем, а така също и да подготвяме кадри в тази област. Това заяви пред БНР тази сутрин директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доц. Димитър Тонев. Апаратурата вече е закупена от водещ канадски център във Ванкувър, а  правителството е осигурило и сграден фонд, допълни ученият и посочи, че очакванията на специалистите са ускорителят да бъде монтиран през 2016 г.
Между 4 и 5 пъти по-евтино ще струват изотопите, които ще се произвеждат у нас.
Допълнително предимство е, че в производствената листа ще бъдат включени и изотопи с кратък живот, които ще могат да бъдат използвани и с терапевтична цел при прилагането на специфични комбинирани методи за диагностика и лечение, поясни доц. Тонев. До този момент двата бейби циклотрона в УМБАЛ „Св.Марина” – Варна и столичната УМБАЛ „Александровска” имат възможност да произвеждат само единични дози от изотопа FDG, докато новата апаратура ще има значително по-голям производствен капацитет. По предварителна оценка на експертите тя ще може да покрие потребностите на всички PET скенери у нас и да поеме също така нуждите на Македония, Сърбия и Северна Гърция.
Тъй като институтът не може да осъществява търговска дейност, ще бъде създадена start-up компания, която ще поеме тези функции, информира директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД